Novruz - Azerbeidzjaanse BaklavaNovruz is een traditioneel feest dat gevierd wordt om het nieuwe jaar en de komst van de lente te vieren. Het wordt dan ook vaak wel het "lentefeest" genoemd. Toen Azerbeidzjan nog deel uitmaakte van de Sovjet Unie was het vieren van Novruz met tijden verboden. Het feest draait om vier elementen: water, vuur, aarde en wind. Een maand voor het feest word elke week voorafgaand aan een van de elementen gewijd. Het is een echt familiefeest. Er is een spel met gekleurde eieren, deze worden hardgekookt. Het spel draait erom wie het hardste ei heeft, de eieren worden op elkaar geslagen en degene met het ei dat heel blijft is de winnaar. Een belangrijk symbool van Novruz is de semeni - dit zijn groene tarwekiemen - en het staat symbool voor het zaaien en een goede oogst. Een andere belangrijke traditie is het springen over een groot brandend vuur.

Voor het feest worden traditionele lekkernijen bereid zoals Sekerbura, Shorgogal, en Baklava.

Ondanks dat wij Novruz hier niet zo vieren als wij in Azerbeidjan deden blijft het toch een traditie. Ook dit jaar maakte ik ter gelegenheid van dit feest Baklava.


Vrouw in traditionele kleding, en de Novruz elementen.
Semeni, kaarsen, gekleurde eieren, fruit, en Sekerbura zijn te zien. 


Azerbeidzjaanse Baklava

De Baklava wordt bereid met geroosterde en gemalen walnoten die worden gemengd met suiker. Vervolgens wordt het bereide deeg flinterdun uitgerold en wordt er een stapel gemaakt. Tussen elke laag bevindt zich de walnotensuikermengsel en het deeg wordt besmeerd met gesmolten roomboter. Dit wordt zo'n 15-20 keer herhaald. De bovenste laag wordt versierd met dunne deegslierten en dit jaar Iraanse Pistachenootjes. Na bereiding in de oven wordt de baklava overgoten met een suikersiroop met Saffraan.


NOVRUZ MUBAREK0 reacties:

Een reactie posten

 

Taal

 photo turk_zps2104b707.jpg Turkce

Azerbeidzjan

Spreekwoord

Аппетит приходит во время еды Eetlust komt met het eten